Thema:" ziek zijn"

 

Dag mama’s en papa’s,

 

Afbeeldingsresultaat voor jules is ziek

 

 Tijdens de winterperiode worden we allemaal wel eens ziek. De voorbije weken zijn er veel kindjes van ons Knuffelklasje getroffen door de windpokken.  Dit thema sloot dan ook perfect aan bij de leefwereld van onze kapoenen.

Na een waarneming van de dokterstas/dokter gingen we aan de slag in de hoekjes. We hadden hele leuke spulletjes meegebracht naar de klas. We vertelden over ons eigen speelgoed. Zo bevorderen we onze taalvaardigheid en spreekdurf.

Ons poppenhoekje werd een echt dokterskabinet. Hier konden we elkaar en de poppen verzorgen. Met de blokken bouwden we ziekenhuizen en met de plasticine gaven we Jules en zijn zus Marie windpokken.

Afbeeldingsresultaat voor jules is ziek

 

We zongen samen het liedje ”Hatsjie Hatsjoem” met de muziek van de cd op de achtergrond. Dit liedje hebben we nadien verwerkt met de boomwhackers. We oefenden de maat en het ritme van het lied verder in.

 Juf las het verhaal van dokter Jules voor. In dit voorleesverhaal ging Jules op bezoek bij een ziek vriendje en speelde daar voor dokter. Nadien was het onze beurt. De juf vertelt het verhaal en wij spelen dit in kleine groep na met handpoppen.

 We oefenden ons getalbegrip tot 3 verder in aan de hand van een telspelletje met medicijnendoosjes en seriëerden spuiten van groot naar klein. We oefenden ook onze rangorde in met de spuiten . We oefenden onze één- één relatie verder in door middel van medicijnen te stempelen op de voorziene puntjes.

Aan onze knutseltafel gingen we opnieuw aan de slag met de schaar. We leerden onze schaar correct hanteren en samen met onze juf knipten we witte stukjes papier waarvan we later een mooie doktersjas gemaakt hebben.  Met een wattenstaafje stempelden we windpokken bij Jules. We leerden ook een verbinding maken tussen stippen en tekenden zo een bokaal voor onze medicijnen.

Ook ons lichaam werd een beetje beter bekeken. Welke lichaamsdelen hebben we allemaal?  Aan de hand van spelletjes kwamen de verschillende lichaamsdelen aan bod. Nadien verwerkten we dit in een puzzel, waar we helemaal zelfstandig alles op de juiste plaats kleefden.

Afbeeldingsresultaat voor jules ballonnen

De komende 2 weken  staat het thema “ballen en ballonnen” op ons programma. We gaan volop experimenteren met deze materialen. Hebben jullie materialen die passen binnen dit thema? Breng ze gerust mee naar onze klas.

 

Alvast bedankt!

 

Vele groetjes uit ons Knuffelklasje!

Juf Veerle en juf Lisa