thema: ziek zijn

Dag  mama’s en papa’s,

Deze week werkten we  rond het thema “ ziek zijn”.

We startten onze week met een kringgesprek rond “ziek zijn”. We konden aan elkaar onze eigen ervaringen vertellen.  We deden hierbij een rollenspel . Voor onze kleuters is dit een periode die ze niet zo goed kunnen plaatsen en waar ze zich vele vragen bij stellen: waarom worden we ziek, hoe lang gaat dit duren, mag ik nu echt niet buiten spelen?

We probeerden hen dit alles beter te laten begrijpen

Onze poppenhoek werd een ziekenboeg waar we ons volop konden verkleden als dokters en verplegers/ verpleegsters. Ook onze poppen werden goed verzorgd. We hadden allerlei materialen waarmee we volop konden experimenteren: verbanden, pleisters, spuiten… Dit was heel leerrijk.

Ook komt ons lichaamsschema nogmaals aan bod  zowel 3 als 2-dimensioneel.

We leerden een versje en deden  een tel- en kleuractiviteit met medicijnen.

Hierbij zochten we een aantal medicijnen in een bepaalde kleur terug. Ook vergeleken we de lengte en dikte van zwachtels met elkaar.

We oefenden  het tandenpoetsen in.

We brachten onze tandenborstel, tandpasta en bekertje mee. Samen leerden we dan onze tanden goed te poetsen. Aan de knutseltafel experimenteerden we ook met verf en spuiten.

We deden ook een technieklesje waarbij we nadachten  over hoe we het best  zwachtels kunnen bevestigen. We kregen hierbij hulp van een echte verpleegster die met ons verbandjes kwam aanleggen. Ook  nam ze van enkele kindjes de bloeddruk, mochten we eens naar ons eigen hartje luisteren met de stethoscoop, mochten we een pleister aanbrengen en luisterden we aandachtig naar de uitleg van de verpleegster over wat ze allemaal doet in het ziekenhuis. Tot slot kregen we allemaal nog een zakje met enkele leuke spullen in waarmee we thuis verder kunnen spelen.

Alvast vele groetjes

 

Juf Cindy 

het thema de volgende 14 dagen is “carnaval.”